Є все, що хочеш – і при цьому худнути! Думаєте, нездійсненна мрія? Ні, це цілком реально. Завдяки новій дієті, яка припускає інтервальне голодування.

Що таке інтервальна дієта?

Вся суть дієти – у двох цифрах: 16 та 8. Якщо ви здогадалися їх скласти, то вже здогадалися, що 24 – це кількість годин на добу. Ось цей час і ділиться на 2 частини: протягом 8 годин можна їсти, а наступні 16 годин дозволяється лише пити воду. При цьому часові рамки встановлюються не жорстко: наприклад, ви поснідали о 8-й ранку. Відраховуємо від 8.00 8 годин – виходить 16.00. Ось до цього часу можна вживати їжу без обмеження калорій і скільки завгодно разів. Але після 4 години дня – ні крихти! Тільки вода – протягом наступних 16 годин.

Интервальная диета: плюсы и минусы  фото №1

Інтервальна дієта 16/8

Автор інтервальної дієти – дієтолог Девід Зінченко. У ході експерименту, в якому брала участь група добровольців, він зробив висновок, що якщо наш організм отримує їжу протягом обмеженого часового інтервалу, то він спалює більше калорій, ніж зазвичай. Причому оптимальним проміжком часу є 8 годин. До речі, результати експерименту не лише підтвердили ефективність дієти, а й зафіксували «побічний результат»: разом із вагою знижується і артеріальний тиск – у середньому на 7 мм. рт. ст. Так що інтервальне голодування 16/8 – не лише чудова нагода для жінок скинути вагу та влізти у улюблені джинси, а й користь для здоров'я.

Интервальная диета: плюсы и минусы  фото №2

Як покращити результат

Інтервальне голодування можна зробити ще ефективнішим для схуднення – якщо додати у свій режим дня фізичні вправи (хоч би 8 хвилин ранкової зарядки). Ще один секрет інтервальної дієти – введення до раціону 2 груп продуктів. У першу групу входять продукти, що містять білки та корисні жири. Вони не тільки добре вгамують голод, а й допоможуть позбутися зайвих жирових запасів. 1 група: – нежирне м'ясо (в т. ч. птах) та яйця; – авокадо, горіхи (найкраще – мигдаль та волоські горіхи) та насіння (найкраще – гарбузові); – нежирні молочні продукти без цукру; – бобові (квасоля, нут, горох та ін.).

Интервальная диета: плюсы и минусы  фото №3

Раціон інтервальної дієти

До другої групи належать продукти, багаті на вітаміни і мікроелементи, клітковиною та антиоксидантами. Завдяки їм зміцнюється імунітет та нормалізується обмін речовин. 2 група: – червоні та сині ягоди (малина, ожина, чорниця, лохина та ін.) – фрукти, багаті клітковиною та антиоксидантами (яблука, грейпфрути, апельсини та ін.); – зелені овочі (шпинат, всі види капусти – броколі, брюссельська, цвітна тощо); – помаранчеві та червоні овочі, що містять каротиноїди та лікопін (помідори, салатний перець та ін.).

Интервальная диета: плюсы и минусы  фото №4

А от від солодкого, борошняного, солодких, газованих напоїв та алкоголю краще, звісно, відмовитися зовсім. Або хоча б обмежити вживання швидких вуглеводів, насичених і трансжирів. Якщо ж не виходить – є альтернативний варіант: у кожну страву, в основі якої продукти, багаті на вуглеводи, додавайте продукти з 1 і 2 групи (наприклад, якщо бутерброд – то з філе індички і листочком салату або кухлем помідора).

Интервальная диета: плюсы и минусы  фото №5

І, звичайно, треба пити воду. Чому? Крім того, що вода просто необхідна для нашого організму, це своєрідна хитрість: вода наповнює обсяг шлунка і обманює голод, викликаючи відчуття ситості.

Интервальная диета: плюсы и минусы  фото №6

Протипоказання для інтервальної дієти

Як таких протипоказань дієти 16/8 немає, але є певні нюанси. 1. Ефективна дієта тільки для людей, які не мають порушення обміну речовин, емоційного переїдання та порушень харчової поведінки. 2. Ефект втрати ваги короткостроковий (якщо тільки принципи та правила дієти не стануть частиною вашого способу життя). 3. Обов'язково неухильне дотримання правил дієти і режиму дня: харчуватися збалансовано і вживати однакову кількість калорій на день, лягати спати одночасно. Причому, як кажуть дієтологи, лягати в ліжко краще раніше (не пізніше 22.00) – тоді ви не встигнете зголодніти і вранці вас не потягне на щось солодке. Небезпека такого сніданку в тому, що через голод організм виробляє більше інсуліну, і вранці ви «гасите» його солодким, борошняним і калорійним – і все це відразу вирушає в «запасники», зводячи нанівець всю дієту.

Photo: Getty Images