Пропонуємо вашій увазі 5 гормонів, які відповідають за накопичення жиру в організмі. І способи, як їх «вимкнути»:

1) Лептин

Цей гормон регулює апетит. Його називають гормоном насичення або головним гормоном повноти. Низький рівень лептину викликає підвищення апетиту і веде до ожиріння.

Як «вимкнути»?

Щоб підтримувати рівень гормону в нормі постарайтеся зменшити звичний розмір порції, смакуючи кожне блюдо, щоб мозок отримав сигнал про насиченість організму. Також обмежте споживання простих вуглеводів, віддавайте перевагу складним вуглеводам, їжте більше риби і овочів.

2) Грелін

Виробляється в шлунково-кишковому тракті і викликає почуття голоду.

Як «вимкнути»?

Харчуватися потрібно не більше 4-5 разів на день, з яких 2 прийоми їжі – це легкі перекуски. Особливу увагу слід приділити сніданку, він повинен бути обов’язково.

3) Естроген і прогестерон

Жіночі статеві гормони проявляють себе після 45 років, коли у жінок настає менопауза. З одного боку естроген робить вашу фігуру більш жіночною, проте в той же час він сприяє відкладенню жиру. А низький рівень прогестерону змушує організм утримувати більше рідини, отже, обсяг тіла збільшується.

Як «вимкнути»?

Слід обмежити споживання сої і продуктів її містять. Їсти більше клітковини і білків, обмежити споживання вуглеводів. Обов’язково упореблять Омега-3 (лляне масло і жирні сорти риби).

4) Інсулін

Виробляється підшлунковою залозою і грає дуже важливу роль в жировому обміні, пригнічуючи діяльність ферментів, що розщеплюють жири. Інсулін сприяє переробці зайвого цукру в жирову тканину.

Як «вимкнути»?

Уникайте цукру! Додайте в ваш раціон корицю, яблучний оцет і зелений чай. Уникайте сидячого способу життя.

5) Кортизол

Його називають гормоном стресу. Основні причини його підвищеного виділення – стрес і недолік сну. Підвищений рівень кортизолу посилює апетит. Щоб впоратися з проблемою, багато жінок «заїдають» її і відчувають полегшення.

Як «вимкнути»?

Скоротіть або зовсім позбудьтеся від вживання напоїв з високим вмістом кофеїну. Зменшіть споживання оброблених харчових продуктів. Оброблена їжа, особливо прості вуглеводи і цукор призводять до сплеску кортизолу. Занадто велике вживання такої їжі призводить до збільшення рівня цукру в крові, внаслідок чого ви відчуваєте тривогу.