Пропонуємо вашій увазі 5 гормонів, які відповідають за накопичення жиру в організмі. І способи, як їх «вимкнути»:
1) Лептин
Цей гормон регулює апетит. Його називають гормоном насичення або головним гормоном повноти. Низький рівень лептину викликає підвищення апетиту і веде до ожиріння.
Як «вимкнути»?
Щоб підтримувати рівень гормону в нормі постарайтеся зменшити звичний розмір порції, смакуючи кожне блюдо, щоб мозок отримав сигнал про насиченість організму. Також обмежте споживання простих вуглеводів, віддавайте перевагу складним вуглеводам, їжте більше риби і овочів.
2) Грелін
Виробляється в шлунково-кишковому тракті і викликає почуття голоду.
Як «вимкнути»?
Харчуватися потрібно не більше 4-5 разів на день, з яких 2 прийоми їжі – це легкі перекуски. Особливу увагу слід приділити сніданку, він повинен бути обов’язково.
3) Естроген і прогестерон
Жіночі статеві гормони проявляють себе після 45 років, коли у жінок настає менопауза. З одного боку естроген робить вашу фігуру більш жіночною, проте в той же час він сприяє відкладенню жиру. А низький рівень прогестерону змушує організм утримувати більше рідини, отже, обсяг тіла збільшується.
Як «вимкнути»?
Слід обмежити споживання сої і продуктів її містять. Їсти більше клітковини і білків, обмежити споживання вуглеводів. Обов’язково упореблять Омега-3 (лляне масло і жирні сорти риби).
4) Інсулін
Виробляється підшлунковою залозою і грає дуже важливу роль в жировому обміні, пригнічуючи діяльність ферментів, що розщеплюють жири. Інсулін сприяє переробці зайвого цукру в жирову тканину.
Як «вимкнути»?
Уникайте цукру! Додайте в ваш раціон корицю, яблучний оцет і зелений чай. Уникайте сидячого способу життя.
5) Кортизол
Його називають гормоном стресу. Основні причини його підвищеного виділення – стрес і недолік сну. Підвищений рівень кортизолу посилює апетит. Щоб впоратися з проблемою, багато жінок «заїдають» її і відчувають полегшення.
Як «вимкнути»?
Скоротіть або зовсім позбудьтеся від вживання напоїв з високим вмістом кофеїну. Зменшіть споживання оброблених харчових продуктів. Оброблена їжа, особливо прості вуглеводи і цукор призводять до сплеску кортизолу. Занадто велике вживання такої їжі призводить до збільшення рівня цукру в крові, внаслідок чого ви відчуваєте тривогу.