Моктейлі

Це безалкогольні коктейлі, які за останні кілька років завоювали практично всі бари Америки і звідти вирушили у хрестовий похід проти похмілля по решті світу. Назва з англійської перекладається як mock – помилковий і cocktail – коктейль.

У різних країнах моктейлі називають по-різному, наприклад, Вірджін або Pick-me-up – популярні похмільні коктейлі Британії. Вони мають приємний смак і допомагають відновити сили. Подібні коктейлі існують у культурах всіх країн. У США моктейлямі називають всі напої, які містять менше 0,5% спирту, хоча безпосередньо моктейлі – напої, які готують з декількох інгредієнтів, що не містять алкоголю.

Залежно від складу моктейлі діляться на кілька видів.

Шербет – прохолодний напій з фруктових і ягідних соків, лимонаду і морозива. Морозиво заливають усіма інгредієнтами, не перемішуючи, і п’ють через соломинку. Вперше шербети стали готувати у XII столітті, в Ірані.

Фліп – збивають у шейкері протягом однієї хвилини, містить у складі жовтки, сироп з фруктів чи ягід, молоко і лимонад. Подають у келихах для шампанського.

Коблер – як і шербет готують в склянці. На дві третини його заповнюють товченим льодом, а зверху доливають сік, сироп і прикрашають фруктами. Вживати десерт можна спеціальною вилкою.

Фіз – сильно пінящий напій, у складі якого є газована вода, ягідний сік і лід. Продукти змішують у шейкері та прикрашають часточками цитрусових фруктів.

Популярні моктейлі

Популярні моктейлі

Мохіто – для його приготування потрібно 10 грам тростинного цукру, 10 грам гілочок свіжої м’яти, лайм середнього розміру, 400 мл тоніка, кубики льоду до смаку.

Ег-ног – відомий нам гоголь-моголь. Готують напій з солодкого молока зі збитими яйцями. Ег-ног популярний у США і Канаді як різдвяний напій, але батьківщиною напою є Англія. Візьміть 0,5 грама ванілі, 20 мл цукрового сиропу, яйце, 140 мл молока і збивайте до тих пір, поки напій не збільшиться в об’ємі у 2 рази.

Смузі – бразильський коктейль, який на батьківщині готують з пюре бананів і ананасів. Став популярним у XX столітті й поширився по всьому світу. Для смузі використовують фрукти з м’якоттю. Змішайте 0,5 літра молока, 2 банана, цукровий пісок за смаком, подрібніть блендером до однорідності.

Коблер – для приготування цього моктейля вам знадобиться 2 столові ложки шоколадного сиропу, 100 грам чаю, 200 грам вершків, лід за смаком. Додайте шоколадний сироп у чай і перемішайте з іншими інгредієнтами.

Крюшон – візьміть ананас, 2 граната, кілька кубиків льоду. Змішайте свіжовичавлені соки ананаса і гранатів, додайте лід за смаком.

Айс-кава – крижана охолоджена кава, яку готують з 80 мл кави, 30 грам морозива, 30 мл вершків і шоколаду. У каву покладіть морозиво, збиті вершки і шоколадну крихту.

Отож, якщо раніше водії, непитущі й язвенники у барах і ресторанах пили чай, каву і сік, то зараз можна замовляти альтернативні коктейлі, які за смаком і подачею не відрізняються від справжніх алкогольних. Ось це, дійсно, на здоров’я!