Серед овочів є один, який по повному праву можна назвати «царським». Серед його переваг – краса, різноманітність смаків в готовому вигляді, велика кількість вітамінів в складі і навіть здатність замінювати м’ясо, неоціненне якість для вегетаріанців і тих, хто дотримується посту. Здогадалися, про що мова? Звичайно, це все про баклажан! У цій статті ми розповімо про найсмачніші, популярних і незвичайних сортах баклажанів.

Баклажан завоював Україну не відразу. Потрапив до нас в XVII столітті і, перш ніж отримати своє нинішнє ім’я, як тільки не іменувався. Пакистан, подліжанка, бадаржан, баглажан, синенький, Дем’янка – це все про нього. Вирощувався він спочатку зовсім не для їжі. Звареним баклажаном лікували зубний біль, соком – подагру, а є відмовлялися – через гіркоти. Кілька століть знадобилося цій ягоді (так-так!), Щоб міцно зайняти своє місце в нашому меню.

Сьогодні ви, мабуть, не знайдете жодного городника, у якого на грядці не прикрашає плоди цієї рослини: бузкові, фіолетові, білі, світло-лілові. Давайте сьогодні поговоримо про ці «райдужних» баклажанах.

Одне рання назва баклажан – «синенькі» – збереглося до цих пір. Але тепер воно зовсім не відповідає дійсності. Колірна гамма його плодів дуже різноманітна. Зустрічаються навіть екзотичні. Наприклад, сорт з яскравими і жовтими як сонечко плодами подарунок світу городників голландських селекціонерів. За змістом каротину він рекордсмен серед своїх родичів, форму має довгасту, а є його треба тоді, коли він ще зелений. Якщо ви дотягнете до його стиглості – отримаєте гірку м’якоть. Так що зривайте раніше!

Хочеться ще урізноманітнити грядки кольором? Придивіться до сорту з надзвичайно яскравими, смугастими, фіолетово-бузковими плодами. Виростивши його, ви отримаєте не тільки смачний плід з ніжною, без гіркоти м’якоттю, але і радість для очей. А ще у цього сорту є незаперечний плюс – нестача вологи йому не страшний.

Є і біленькі баклажани. При приготуванні вимочувати не буде потрібно – їх м’якоть не гірчить, дуже ніжна, майже без насіння.

Баклажани деяких сортів темних відтінків великі, незвичайної форми – кулясті, а м’якоть теж дуже ніжна, біла, а смак схожа на гриби. Радувати плодами цей сорт буде довго – через довгого періоду плодоношення.

Що стосується кольорових сортів, то відрізняються баклажани з плодами жовто-зеленого кольору, своєрідної форми і величини – як велике яблуко. У них дуже тонка шкірка, біла нетемнеющую м’якоть і незвичайний вишуканий смак. Радувати урожаєм такий сорт буде довго – до самих заморозків. А ще його можна виростити і отримати плоди не тільки на відкритому грунті, але і на підвіконні, будинки.

Якщо ви посадите зелененькі баклажани, то будете милуватися цікавої форми і розміру плодами. У яких і колір м’якоті незвичайний – теж зеленуватий, вірніше – зеленувато-білий. На смак він без гіркоти, з яскравим грибним смаком – можна сміливо подавати гостям на стіл як смажені грибочки. Цей сорт не боїться захворювань і заморозків, рано дозріває.

Додайте червоного кольору на город відповідними сортами. Деякі відрізняються невеликими, формою помідора або круглого перцю червоними плодами. Але поки плід стане червоним, він побуває і зеленим, і салатовим, і жовтим, і помаранчевим, кожен раз радуючи вас новим відтінком. На кущику їх багато, а ще це сорт самозапилюватися. Правда, один недолік все ж треба зазначити: з того моменту, як плід стає червоним, є його вже не можна – він стає гірким. Так що можна визначити цей сорт як декоративний, в їжу він вживається тільки недоспелий, до почервоніння, зате в стиглому вигляді залишається на кущах дуже довго. Цей сорт добре підходить для консервування – за рахунок свого кольору і розміру.

Розповідати про баклажанах можна нескінченно – людство знає безліч його сортів. Вибирайте будь-який, садіть, вирощуйте і їжте на здоров’я!

Інформація з сайту: botanichka.ru