Блюда на костре самые вкусные рецепты для пикника

Пікнік на свіжому повітрі – один з головних розваг відпочинку, до якого слід ретельно підготуватися. Завдяки наявності простих рецептів можна приготувати страви на вогнищі, похідний обід вийде дуже смачним і буде готовий в найкоротші терміни.

Що приготувати на багатті?

Можна зробити страви в казані на вогнищі, рецепти яких представлені у великій різноманітності. З огляду на, що період пікніків збігається з численними святами і з тим часом, коли на прилавках з’являються свіжі овочі, то найпоширенішими блюдами є:

  • традиційний шашлик, без якого важко уявити будь-яке свято на природі;
  • страви з морепродуктів. Це може бути перше – юшка, риба, запечена на вогнищі, і навіть креветки;
  • різноманітні овочі, починаючи від звичної картоплі, запеченої у фользі, і грибів, і закінчуючи баклажанами, томатами, кабачками і іншими видами овочів;
  • всім знайомий з дитинства варіант страви на природі на багатті – польова каша.

Рецепт юшки на багатті

Уха на костре

Ті, хто розташувався біля річки, зможуть приготувати їжу з власного улову. Згідно з класичним рецептом, вуха на багатті готується з товстолобика, лосося або судака. Той, хто хоч один раз їв такий варіант страви, вже не зможе переплутати смак і аромат юшки. На багатті вона виходить особливою, яка має чудові смакові якості і насиченою приголомшливим ароматом.

Інгредієнти:

  • риба – 2 кг;
  • вода – 3 л;
  • морква – 1 шт .;
  • цибуля – 2 шт .;
  • картопля – 1 кг;
  • зелень;
  • сіль і перець, лавровий лист.

Приготування

  1. Рибу потрошать, після чого ріжуть її на шматки.
  2. Спочатку в киплячу воду додають картоплю, вичікують 15 хвилин і кидають морква з цибулею.
  3. Слідом за овочами відправляється риба. Продуктам дають поваритися хвилин 10 і додають зелень, спеції. Готового блюда потрібно дати постояти 15 хвилин.

Риба на багатті

Рыба на костре

Оригінальна страва, яке обов’язково вийде соковитим, з неймовірним смаком і запаморочливим ароматом – це скумбрія на багатті на решітці. Риба багата вітамінами і корисними речовинами. Запікаючи скумбрію на багатті, вдасться зберегти смакові особливості продукту, тому страва неодмінно припаде до душі всім відпочиваючим.

Інгредієнти:

  • скумбрія – 1 тушка;
  • рослинне масло – 1 ст. л .;
  • спеції для риби – 1 ч. л .;
  • лимонний сік – 2 ст. л.

Приготування

  1. Рибу обсипати спеціями, потім прибрати маринуватися.
  2. Дістати через 10 хвилин, скропити лимонним соком, рівномірно розподілити масло по тушці і викласти на решітку.
  3. Коли риба підсмажиться з одного боку, перевернути на іншу.

Гриби на багатті

Грибы на костре
Vegetables, meat, mushrooms and bread toasted at thestake and bbq.

Пікнік не обходиться без грибів, які можна знайти в лісі, але при відсутності таких можна скористатися покупними і приготувати шампіньйони на багатті. До процесу їх придбання слід поставитися з усією відповідальністю, так як смажити їх потрібно повністю. Тому рекомендується вибирати свіжі гриби середніх або великих розмірів.

Інгредієнти:

  • печериці – 1 кг;
  • майонез – 200 г;
  • гірчиця – 4 ст. л .;
  • сіль, перець і приправи.

Приготування

  1. У глибокій мисці змішуються всі наявні спеції.
  2. Гриби перемішують з приправами і залишають маринуватися.
  3. Через 1 годину гриби поміщають на решітку і обсмажують, постійно перевертаючи.
  4. Приготування страви на вогнищі триватиме кілька хвилин.

Як приготувати плов в казані на вогнищі?

Плов в казане на костре

Щоб приготувати плов на вогнищі, потрібно лише заздалегідь купити спеціальний казан. В іншому процес дуже схожий з діями господині на домашній кухні, але результат перевершить всі очікування, завдяки насиченому смаку і аромату, що досягається за рахунок готування над вогнем. Крім казанка з ручкою знадобиться довга шумівка.

Інгредієнти:

  • баранина на кістки – 1,5 кг;
  • рослинне масло – 450 г;
  • рис басматі – 1 кг;
  • морква – 1 кг;
  • цибуля – 0,5 кг;
  • гострий перець – 2 шт .;
  • часник – 2 головки;
  • сіль, зіра і барбарис.

Приготування

  1. У казан налити масло і гарненько прожарити його.
  2. М’ясо обсмажити в маслі до легкого червоного кольору.
  3. Лук нашаткувати і додати до м’яса.
  4. Морква очистити і натерти на крупній тертці, відправити в котел і висипати приправи.
  5. Продукти залити окропом і додати часник і цілі стручки перцю.
  6. Приготування страви на вогнищі триватиме 1,5 години при закритій кришці.

Овочі на багатті

Овощи на костре

Універсальне блюдо, яке зможе приготувати і новачок в кулінарній справі, – це баклажани на багатті. Вони відмінно підійдуть як доповнення до будь-якого основної страви, а можуть виступати і в якості самостійного. За рахунок того, що овочі прожарюються на решітці, їх смак стає воістину неперевершеним. Альтернативні рецепти на багатті пропонують використання томатів, перцю, кабачків.

Інгредієнти:

  • баклажани – 1 кг;
  • рослинне масло – 100 г;
  • томати – 1 кг;
  • часник – 1 головка;
  • сіль, спеції і зелень – за смаком.

Приготування

  1. Баклажани промити і нарізати кільцями, посолити і залишити на 20 хвилин.
  2. Зелень дрібно шаткують і змішують з рослинним маслом і спеціями. Дають настоятися 20 хвилин.
  3. Кружечки баклажанів відправляють в соус і перекладають на решітку. Смажать до готовності.

Картопля в фользі на багатті

Картошка в фольге на костре

Улюблені ласощі дітей і дорослих на пікніках – це картопля на багатті, вона виходить ароматною, гарячою і з розсипчастою серединкою. Фольга не дає шкірці забруднитися в золі, тому чистити картоплю буде набагато приємніше. Ще однією перевагою такого способу готування є те, що час, відведений на неї, значно зменшиться.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • сіль і рослинне масло;
  • фольга для запікання.

Приготування

  1. Розпалити велике вогнище, щоб залишилося побільше вугілля.
  2. Кожну картоплину промити, обсушити і загорнути в квадрати з фольги.
  3. На нижній шар вугілля викласти картоплини, а зверху закрити срібні кульки обраними заздалегідь вугіллям.
  4. Картоплю тримають в вугіллі близько 40 хвилин.

М’ясо на багатті

Мясо на костре

Стандартне блюдо, вдале приготування якого залежить від соковитості м’яса і якості маринаду, – це шашлик на багатті. Щоб пригостити відпочиваючих справжнім кулінарним шедевром, варто передбачити, який маринад буде використовуватися. Ні в якому разі не можна залишати м’ясо на вогні без нагляду, оскільки стікає жир з шампурів може спровокувати нове загоряння.

Інгредієнти:

  • м’ясо – 1,5 кг;
  • вода – 100 мл;
  • сіль і перець – за смаком;
  • цибуля – 3 шт .;
  • оцет 9% – 100 мл.

Приготування

  1. М’ясо порізати на шматки, а цибулю очистити і порізати кільцями.
  2. Оцет розвести у воді, і сумішшю залити м’ясо. Посолити, поперчити і перемішати. Залишити м’ясо в маринаді на ніч.
  3. Приготування цієї страви на вогнищі триватиме приблизно хвилин 20.

Польова каша на багатті

Полевая каша на костре

Смак, який відомий всім любителям туристичних походів – це каша на багатті, приготована з пшона, картоплі і сала. В якості альтернативного варіанту замість сала можна використовувати картоплю. І в тому, і в іншому випадку обидва страви на лісовому багатті вийдуть надзвичайно ситними і наповненими чудовим ароматом. Найзручніше приготувати їх в казані, який вішають над вогнем.

Інгредієнти:

  • пшоно – 0,5 склянки;
  • картопля – 4 шт .;
  • сало – 200 г;
  • морква – 1 шт .;
  • цибуля – 2 шт .;
  • сіль перець.

Приготування

  1. На дно покласти сало, прожарити його, додати цибулю і моркву. Смажити близько 5 хвилин.
  2. Долити води, закип’ятити, кинути порізану картоплю, варити 5 хвилин.
  3. Засипати пшоно, посолити, поперчити і варити до готовності.

Креветки на багатті

Креветки на костре

Як вишуканої страви для пікніка варто задуматися про креветках на багатті. Це справжні ласощі для гурманів. Рекомендується використовувати креветки без панцирів, тоді їх не потрібно попередньо відварювати. В якості маринаду можна застосовувати томатну пасту, сік лимона, вино. Ця їжа на вогнищі маринується недовго, оскільки відрізняється ніжністю. Щоб приготувати смачну і корисну страву, треба придбати півкіло свіжих креветок, найкраще якщо вони будуть тигрові.

Інгредієнти:

  • креветки – 0,5 кг;
  • лимон – 1 шт.

приготування

  1. Очистити креветки від панцирів. Замаринувати в соку лимона на півгодини.
  2. Їх насаджують на дерев’яні шпажки або кладуть на решітку і розташовують над вугіллям.
  3. Приготування страви на невеликому вогнищі займе від 2 до 7 хвилин.

Смачного!