Дикий рис – зовсім навіть і не рис, незважаючи на назву.

Насправді це плоди північноамериканського водного злаку Zizania palustris (Ціцанія).

Корінні американці збирають дикий рис, просуваючись уздовж берегів, зарослих цією рослиною, в каное, і використовуючи довгі палиці, щоб збивати зерна на дно своїх човнів.

Харчова цінність дикого рису

Дикий рис – низькокалорійна їжа. Калорійність однієї чашки відвареного продукту (близько 165 грам) близько 170 калорій, з яких 5 грам доводиться на корисні жири, 35 грам на вуглеводи, 6,5 грама на білки і 3 грами на харчові волокна. Дикий рис багатий вітамінами і мікроелементами, в ньому є:

  • залізо,
  • магній,
  • марганець,
  • фосфор,
  • цинк,
  • нікотинова кислота,
  • вітаміни групи В (В3, В6, В9),
  • вітаміни А, С, E і K.

Одна чашка дикого рису містить на 50 калорій менше, ніж та ж порція не менше популярного коричневого рису.

Користь від вживання дикого рису

Низькокалорійний дикий рис містить менше калорій, ніж інші цільнозернові продукти, які обов’язково повинні бути у вашому раціоні. Вживаючи в їжу дикий рис, ви отримаєте всі переваги від корисних поживних речовин, включаючи клітковину, необхідну для правильної роботи травної системи, але без «зайвих» калорій, жиру і цукру. Тому цей вид рису особливо корисний для схуднення.

Білок в дикому рисі повноцінний, тобто він забезпечує організм всіма корисними амінокислотами. Велика перевага дикого рису – відсутність в зерні клейковини, що особливо важливо для людей з алергією на неї. Всі вітаміни в цьому продукті грають різні важливі ролі в метаболізмі – обміні речовин. Пантотенова кислота, наприклад, необхідна при окисленні жирів і вуглеводів, в той час як фолати необхідні для нормального клітинного ділення. До того ж вітаміни А, С і E необхідні для підтримки імунітету. Кількість антиоксидантних речовин в дикому рисі в 30 разів більше, ніж в звичайному, а це значить що цей продукт в стільки ж разів корисніше для захисту організму від окисного стресу, що викликає хвороби і старіння. Вітамін До і магній мають властивість допомагати належної діяльності нервів і м’язів, а також міцності кісток. Вони також сприяють циркуляції крові і підтримують нормальний ритм серця.

Дикий рис має сильний горіховий присмак і приємну жувальну текстуру.

Як готувати дикий рис

Дикий рис перед приготуванням завжди слід ретельно промивати в холодній проточній воді. Дикий рис легко готувати, але цей процес займає набагато більше часу, ніж приготування білого або коричневого рису. З однієї чашки сирого рису виходить від 3 до 4 чашок готового продукту.

Щоб відварити 1 чашку дикого рису, доведіть 6 чашок води до кипіння, додайте 1 чайну ложку солі і всипте крупу. Коли вода знову закипить, зменшіть нагрів до повільного і варіть рис близько 45 хвилин. Відкиньте готовий рис на друшляк і подавайте як гарнір.

Готовий дикий рис можна зберігати в холодильнику протягом тижня.