Кіноа містить більше білка, ніж будь-який злак, до 20%. При цьому білок є повноцінним, тобто містить всі необхідні організму амінокислоти.
У киноа немає глютену. Так що якщо в рецепті, наприклад, салату є модні кускус і булгур, а глютену ви не переносите, їх запросто можна замінити на киноа. А замість ранкової манки приготувати кашу з кіноа.
Високий рівень магнію (в 100 г кіноа міститься 58% денної норми) дозволяє знизити відчуття голоду, якщо ви на дієті або відчуваєте стрес. Магній заспокоює нерви і неконтрольоване «заїдання» стресовій ситуації вам вже не потрібно.
У складі киноа істотне для крупи кількість жиру – близько 6% сухого ваги. Це не робить її надмірно калорійної (як і у рису або вівсянки 100 г сухої киноа містить близько 370 ккал), зате додає користі: основна частина жирів в киноа – це корисні кислоти Omega3. Хоча в жирній рибі їх значно більше, але з круп їх містять тільки пшоно і кіноа.
Як вибирати і зберігати киноа?
Будинки киноа потрібно зберігати в щільно закритій банці, не пропускає вологу і світло. На світлі киноа швидко псується і стає прогірклим.
А в магазині обов’язково звертати увагу на цілісність упаковки і термін придатності продукту.
Краще брати пачку з кіноа з глибини полиці – там зернятка зберігаються правильніше, так як краще захищені від яскравого світла.