Той факт, що ягоди корисні, ні у кого не викликає сумнівів. Але чи корисні заморожені ягоди також як і свіжі.

Сезон ягід так короткий! І щоб мати цей продукт на столі цілий рік, цілком підходять заморожені.

Всупереч частому помилці, вітамінів в них не менше, а часто навіть більше, ніж у свіжих аналогах, привезених з далеких країн. Адже заморожування піддаються свіже і стигле сировину в самий розпал сезону. А ягоди на полицях супермаркету втрачають до половини своїх властивостей за час зберігання і транспортування.

Так, наприклад, зміст антоціанів в замороженої чорниці, голубиці і малині більше, ніж у свіжих ягодах.

Чи не руйнуються при низьких температурах і такі маловідомі, але, багатообіцяючі речовини, як фізетін і еллаговая кислота.

фізетін

Фізетін – це флавоноїди, що володіє потужними протизапальними, антиоксидантними та протиракові властивості. Рекордсменом по його змістом є полуниця, що робить цю ароматну ягоду справжнім «молодильні яблучком».

Вивчається здатність фізетін сповільнювати процеси старіння і збільшувати тривалість життя, зменшувати ризики вікових захворювань (рак, хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона та ін.).

Досягаються ці ефекти за рахунок того, що фізетін допомагає організму позбавитися від старих і пошкоджених клітин, активізуючи процес їх апоптозу (природного руйнування). ⠀

Крім того, флавоноїди має протидіабетичні властивості, підвищуючи здатність організму контролювати рівень цукру в крові.

Зменшує утворення кінцевих продуктів гликации, захищає клітини міокарда та головного мозку, перешкоджає розвитку багатьох видів раку, посилює дію хіміотерапії, сприяє полегшенню депресії, покращує пам’ять і здатність до навчання і проявляє ще масу корисних властивостей.

Загалом, речовина має величезний потенціал і зараз активно вивчається.

Звичайно, потрібне подальше вивчення. Зокрема, невідомо, які саме дози флавоноїду нам потрібні.

еллаговая кислота

Ще один багатообіцяючий поліфенол – еллаговая кислота.

Міститься в малині, ожині, дикої суниці, гранаті, деяких горіхах (волоські, пекан, мигдаль, їстівний каштан).

Рекордсмени – малина і ожина. Причому, найбільше кислоти в насінні малини.

Як вже було сказано, речовина не руйнується при заморожуванні. А також і при нагріванні. Тому відмінним рішенням буде не тільки смузі, але, і компот з заморожених ягід.

Приваблива еллаговая кислота безліччю корисних властивостей: антиоксидантну, антимутагенний, протизапальну, протиалергічну, кровоспинну.

З’єднання має антибактеріальну, протигрибкову і противірусну активність.

Покращує здоров’я кровоносних судин; знижує холестерин; допомагає відновлювати і захищати печінку від токсичних речовин і вірусів; стимулює загоєння, відновлення тканин, слизових оболонок, має нейропротекторная дією.

Але, найцінніше те, що еллаговая кислота є найбільш ефективним природним протиракову засобом.

У дослідженнях у хворих з різними типами раку застосування її значно полегшувало перебіг хвороби. Еллаговая кислота не дозволяє раковим клітинам розмножуватися, викликає їх загибель (апоптоз), перешкоджає метастазування. Крім того, кислота може підвищити чутливість пухлини до хіміотерапії і променевої терапії.

Ці властивості ще повністю не вивчені, але, дуже обнадіюють.

Є думки, що ця речовина є одним з найсильніших імуномодуляторів, відомих науці.

Еллаговая кислота здатна боротися з вірусом папіломи людини і запобігати його онкогенное дію.

Незважаючи на такі багатообіцяючі результати, на даний момент немає повної впевненості в тому, що еллаговая кислота у вигляді добавок діє в організмі так само, як в експериментах. Так само як і немає рекомендацій по дозам. Тому не прогадаєте, якщо будете просто є більше свіжої або замороженої малини.

Що ще корисного можна знайти в холодильниках супермаркетів? Заморожену чорницю, ожину, лохину. А, як відомо, Темна ягоди – відмінне джерело антоціанів. Ці флавоноїди володіють потужними антиоксидантними, антимікробні властивості, Знижувати ризики захворювань серцево-судинної системи, покращують бар’єрні функції кишечника. Корисні також при діабеті та ожирінні.

І, як вже було сказано, абсолютно стійкі до низьких температур.

Заморожені ягоди обліпихи містять цінні каротиноїди. Важливість споживання цих нутрієнтів для зору важко переоцінити – вони сприяють попередженню катаракти, знижують ризик дегенерації жовтої плями (однієї з частих причин сліпоти). Але, також ці каротиноїди грають роль антиоксидантів в організмі.

Флавоноїди і фітостерини обліпихи роблять позитивний вплив на серцево-судинну систему, мають антипроліферативну (протиракової) активністю. Вживання ягід обліпихи позитивно впливає на вуглеводний обмін і ліпідний профіль крові.

Загалом, користь очевидна. Але ж ми ще навіть не торкнулися теми вітамінів, мікроелементів і волокон в ягодах. Так що, відкиньте сумніви і не втрачайте можливості скористатися таким цінним продуктом незалежно від пори року.