Збалансоване харчування

1. Вранці натщесерце випити склянку (краще 2 ст.) Теплої води.

2. Через хв 20-30 снідаємо (сніданок легкий – фрукти, каші – це заряд енергії на весь день, особливо лляна і вівсяна каші. Сухофрукти. Перевантажувати шлунок яєчнею, бутербродами, м’ясом не рекомендується.

3. Кожен раз за 30 хв до їди пити склянку води (найчастіше організм «просить не їжі, а воду, до того ж після випитої води з’їмо ми набагато менше звичайного).

4. Є часто, але маленькими порціями (встаємо з-за столу з відчуттям легкого недоїдання – так шлунок поступово зменшуватиметься в розмірі і з часом буде «просити» все менше).

5. Перерва між трапезою 2-3 ч.

6. Під час їжі не запивати! Пити рекомендується приблизно через годину.

7. Є після 6! Але! – за 2-3 год до сну.

8. Додати в раціон більше овочів, ягід, фруктів (але скоротити споживання бананів і винограду). Кожен день з’їдати хоча б 1 яблуко! – очищає організм від токсинів і отрут.

9. Їчти за 1-2 год до тренування (добре, якщо це будуть легкозасвоювані вуглеводи -каші – вони дають енергію, яка так необхідна під час тренування).

10. Після тренування є краще через годину.

11. Вживати тваринний білок (в обід, вечеря): біле м’ясо – птиця, морепродукти: риба слабосолона (але не смажена і копчена), ікра, … Яйця курячі (краще випивати їх сирими, або хоча б варити «в смятку»). М’ясо свинини і телятини небажані, тому що вони руйнують печінку). Не можна їсти м’ясо тільки що зарізаного тваринного – шкідливо для здоров’я.

12. Вживати рослинний білок: квасоля, горох, боби, горіхи (найкорисніший – кедр, далі -грецкій, мигдаль …).

13. Вживати жири-особливо в зимовий час (вони дають витривалість і працездатність): молочні продукти (краще, якщо вони сільські), рослинні масла! (Найкорисніше – лляне, а так само гірчичне, конопляне, кунжутне, кедрова, кукурудзяна, соєва, оливкова, рослинне … і т.д. масла. Добаляют ці масла в салати, замість майонезу. Зберігати масла в холодильнику не бажано (крім лляного ).

14. Вживати вуглеводи: крупи, картопля, хлебобул.ізделія (чим світліше хліб, тим менше він корисний, і тим більше він сприяє ожирінню: найкорисніший батон-гірчичний), макаронів. вироби (з твердих сортів пшениці), какао, цикорій, мед, варення, халва, козинаки (особливо з кунжуту).

15. Небажано є 1-е і 2-е блюдо поспіль.

16. Є варену, тушковану, парену їжу. Смажену виключити.

17. Випивати за добу 1,5-2 л води (краще фільтрованої). Але перед сном не пити.

18. Звести до мінімуму вживання чаю і кави (мінуси: не дають засвоюватися білку, «садять» зір і серце, жовтіють зуби). Замінити ці напої: натуральним какао, цукром (схожий на каву, але в 100 разів корисніше), компот, кисіль, натуральним соком з м’якоттю.

19. Звести до мінімуму, а краще виключити, кондитерські вироби (борошняне, випічки, згущене молоко, цукерки). Якщо потягнуло на солодке-з’їжте фрукт.

20. Найбільш шкідливі продукти: ковбаса, майонез, кетчуп і всі види соусів, будь-яка газована вода, чіпси і сухарики, фаст-фуд, спиртні напої, бутерброди, цукерки і шоколад (крім гіркого), морозиво.

Збалансоване харчування (на добу):

  • Білки-14%
  • Жири-30%
  • Вуглеводи-56%

Режим харчування:

  • Сніданок-25%: вуглеводи, жири, клітковина.
  • Обід-35%: білки, вуглеводи (сама ситна трапеза).
  • Вечеря-25%: жири, білки, вуглеводи

Друга вечеря (перед сном):

  • стакан кефіру, кислого молока або ряжанки (можна разом з крекерами) – очищають від гнильних процесів, покращують перестальтику кишечника,
  • овочі.