Вранці відразу після сну організм в цілому і травна система зокрема максимально «налаштовані» на активну роботу – відповідно, щоб дати тілу необхідну кількість енергії, яка буде витрачатися протягом дня, слід «завантажити» його повноцінним сніданком. Чому цей прийом їжі так важливий, що краще їсти з ранку і як привчитися снідати – далі.
Користь для організму
Результати клінічних досліджень підтверджують: якщо розподілити то число калорій, яке могло б потрапити в організм людини з ранку, між пізнішими прийомами їжі, ризик набрати зайві кілограми (особливо за умови зниженою фізичної активності) зросте вдвічі. Більш того, запевняють експерти, ті, хто більш щільно харчується з ранку, практично ніколи не стикаються з раптовими нападами голоду і протягом дня їдять набагато менше.
Вчені Гарвардського університету вважають, що відмова від сніданку загрожує серйозними проблемами зі здоров’ям: таке харчова поведінка збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 27%, так як в більш ніж 80% випадків призводить до «під’їдання» перед відходом до сну (читай – додаткове навантаження на організм в нічний час, безсоння, збій добового циклу).
Польза утреннего приема пищи для организма достаточномногогранна:
$11. Прискорення метаболізму на 5%.$12. Зниження апетиту, можливість утримувати масу тіла на одній і тій же позначці.$13. Поліпшення складу крові – сніданок перешкоджає злипанню тромбоцитів, знижує ризик розвитку інфарктів / інсультів.$14. Зменшення кількості шкідливих холестеринових сполук в організмі.$15. За статистикою, ті, хто регулярно снідає корисними продуктами, набагато рідше страждають від цукрового діабету, каменів в жовчному міхурі, атеросклерозу, а також стрибків артеріального тиску.Ще кілька важливих фактів про ранкове прийомі їжі:
· На сніданок має припадати не менше 25-20% всього добового обсягу калорій;
· Ідеальний час для ранкового прийому їжі – протягом першої години після пробудження;
· Сніданок повинен включати максимум вуглеводів (читай – енергії) + білкові продукти (забезпечать тривале відчуття ситості і сповільнять процес засвоєння вуглеводів).
Більшість експертів в області здорового харчування вважають, що відмова від сніданку – причина тотального поширення ожиріння у всіх країнах світу. Так, за статистикою, ті, хто нехтує ранковим прийомом їжі, в середньому, набирають 3-5 зайвих кілограмів щорічно, а до 50 (а то і 35) років вже мають обтяжений пов’язаними з надмірною масою тіла захворюваннями анамнез.
Чим ще загрожує відсутність сніданку:
$11. Зростанням ризику інфаркту у чоловіків на 25%.$12. 5-20 зайвими кілограмами у жінок до 40 років.$13. Розвитком жовчнокам’яної хвороби.$14. Зниженням працездатності, апатією, слабкістю, погіршенням когнітивних функцій (мислення, пам’яті, уваги).Аргументи «проти»
Існують і ті, хто наполягають на шкоду ранкового прийому їжі (по крайней мере, ситного і щільного). Головний аргумент на користь відмови від сніданку – викид кортизолу (гормону стресу) під час пробудження, який, в, свою чергу знижує, рівень інсуліну. Це, запевняють експерти, призводить до зворотного «стрибка» останнього після вживання солодкого / високоуглеводной сніданку – калорії перетворюються не в енергію, а в жир.
Крім цього, до 10 ранку в організмі здійснюються природні процеси очищення печінки / кишечника, «що надійшла» їжа порушує їх перебіг. Щільний сніданок може «забирати» сили, які з’являються в організмі після нічного відпочинку, залишає після себе відчуття «важкості» в шлунку, призводить до появи сонливості і апатії.
Незважаючи на такі потенційні «шкідливості», більшість дієтологів сходяться на думці, що снідати не тільки можна, а й треба – головне правильно вибирати продукти харчування і враховувати цей прийом їжі в добовому КБЖУ.
формуємо звичку
З тих чи інших причин багато хто з нас не можуть / не хочуть снідати, тим самим завдаючи шкоди власному організму. Щоб «перевчитися» і засвоїти іншу модель харчової поведінки, рекомендується:
$11. Налагодити сон (виключити недосипання).$12. Контрастний душ, легка зарядка і стакан води, випитий натщесерце, безсумнівно, розбудять апетит.$13. Краще готувати їжу з вечора, щоб з ранку не витрачати на це дорогоцінний час.$14. Корисно заздалегідь скласти список продуктів / страв для сніданку – так легше контролювати кількість / якість з’їденого.$15. В період «перебудови» на новий режим харчування перенесіть вечерю на більш ранній час, пийте більше рідини, а сам сніданок можете розділити на кілька прийомів їжі (їжте частіше, але по чуть-чуть).$16. Щоб уникнути дискомфорту і «обдурити» організм, вибирайте з корисних продуктів ті, які здаються Вам максимально смачними.Чим краще снідати
Для першого прийому їжі рекомендується вибирати легко засвоювані продукти з високою харчовою цінністю. Найдоступніші і корисні варіанти:
$11. Вівсянка. Em> Це і повільні вуглеводи, і клітковина в одній тарілці. До того ж, з цією кашею Ви отримаєте значні запаси калію, магнію, цинку, йоду, заліза і фосфору. Віддавайте перевагу цільнозерновий крупі або пластівців грубого помелу, варіть її на воді / молоці.$12. Яйця. Em> Неймовірно поживний продукт із збалансованим запасом цінних амінокислот. Містять холін (необхідний для повноцінної роботи нервової системи), селен і лютеїн (потужні антиоксиданти), каротиноїди (незамінні для зору). Білок, які міститься в яйцях, легко засвоюється, не перевантажує» травний тракт.$13. Будь-які ягоди. Em> Можна вживати в «чистому» вигляді, додавати в ту ж вівсянку або готувати вітамінниефреші / смузі.$14. Нежирний сир. Em> Крім запасів білка, «поставить» організму вітаміни групи В, корисні жири, мінерали (кальцій, магній, фосфор, селен, цинк), а також амінокислоту лейцин, яка бере активну участь в наборі м’язової масу і спалюванні жиру.$15. Бутерброди з цільнозерновим хлібом. Em> Їх роблять з лососем, твердим сиром, відвареною курятиною, доповнюють овочами / цілісний – легкий і, в той же час, поживний сніданок.$16. Натуральний нежирний йогурт. Em> Найкорисніші – ті, які приготовлені самостійно з додаванням горіхів, меду та / або сухих пластівців.$17. Кращі напої: em> кефір, трав’яний / фруктовий / зелений чай, 1 чашка (50-70 г, не більше) свіжозвареної кави.«Табу»
Дієтологи не рекомендують вживати на сніданок:
· Ковбаси, бекон, сосиски (багато солі, нітратів та інших «шкідливих», альтернатива – відварене куряче філе / індичка),
· Сухі сніданки (в них багато цукру – тобто, непотрібних калорій),
· Пончики, оладки (жирні, висококалорійні продукти),
· Цитрусові (провокують підвищення кислотності шлунка – гастрит, виразку),
· Будь-які солодощі + цукор в чаї / каву,
· Копченості, консерви.
Цінні поради від експертів:
$11. Хочете, щоб сніданок був в радість, що не наїдайтеся перед сном.$12. Поставте будильник хвилин на 15 раніше – тоді Ви без поспіху встигнете приготувати корисний і поживний сніданок.$13. Не пийте кави ДО їжі – він подразнює слизову шлунка, може спровокувати гастрит.Правда & міф
Спростуємо / підтвердимо кілька популярних тверджень, пов’язаних з користю / шкодою сніданку:
1. Ранковий прийом їжі ніяк не впливає на масу тіла. Em> За результатами американських досліджень, ніякої залежності між сніданком / набором ваги виявлено не було, головне – дотримуватися загальну добову калорійність.
2. Не варто захоплюватися готовими сухими сніданками. Em> Так, в них багато цукру (швидких вуглеводів), але, разом з тим, зернові суміші цілком можуть стати частиною збалансованого і корисного раціону.
3. Людям, які ведуть активний спосіб життя / займаються спортом, вкрай необхідний щільний і поживний сніданок. Em> Результати клінічних досліджень свідчать про зворотне: висококалорійний ранковий прийом їжі ЗБІЛЬШУЄ обсяг енергії, витрачений протягом дня.
4. Щільний сніданок допомагає менше їсти протягом дня. Em> Ні, ранковий прийом їжі ніяк не знизить добова кількість калорій, але зате наситить організм корисними речовинами і буде утримувати рівень глюкози в крові на необхідному рівні.
5. Сніданок – найважливіший прийом їжі. Em> Реальність: головне – дотримуватися норму КБЖУ і рівномірно розподіляти її протягом дня. Як бачимо, до сих пір не існує єдиної думки щодо користі / шкоди сніданку. Тим не менше, більшість вчених сходяться в одному: ранковий прийом їжі повинен бути поживним (повільні вуглеводи + білок), але при цьому легким і корисним – тоді він «поставить» організму необхідну порцію калорій / нутрієнтів / вітамінів, мінералів, але не перевантажить при цьому травну систему.
“