Багато міфів про харчування приходять і йдуть, але деякі все ще примудряються витримувати випробування часом. Один з таких – міф про існування продуктів з негативною калорійністю, які можна поїдати в необмеженій кількості і худнути.

Що значить негативна калорійність

Концепція «негативних калорій» говорить: продукти з дуже низькою калорійністю містять настільки мало калорій, що на їх перетравлення і засвоєння ми витрачаємо більше енергії, ніж її міститься в самих продуктах. Гіпотетично після кожного поїдання продуктів з «негативними калоріями» наш організм може витрачати більше енергії, ніж отримує.

До продуктів з так званої негативною калорійністю відносять всі види капусти і листових овочів, селера, огірки, перець, помідори, а також яблука і деякі цитрусові.

Для прикладу візьмемо велику миску брокколі, в якій міститься 45 ккал. В теорії негативною калорійністю на перетравлення і засвоєння такої кількості брокколі наш організм витрачає більше цих самих 45 ккал. Але на практиці організм витрачає лише 5-10% (в даному випадку – не більше 5 ккал) від цього показника. Ось що кажуть вчені.

Вчені про негативну калорійності продуктів

Дослідники з Examine відзначають, що теорія існування продуктів з негативною калорійністю не підтверджується наукою. Це всього лише малоймовірна гіпотеза, особливо якщо врахувати такий фактор, як термічний ефект їжі (TEF), який прив’язаний до загальної кількості споживання калорій. Тобто чим більше їжі (калорій) буде з’їдено, тим більше енергії організм витратить на її засвоєння.

Термічний ефект їжі висловлює кількість калорій, які витрачаються на перетравлення і засвоєння спожитої їжі.

Як би мало калорій не був ще у продукті, в залежності від виду макронутриентов (жир, вуглеводи, білок) на термічний ефект доводиться від 3 до 30% їх калорійності. Іншими словами – ми ніяк не можемо витратити більше 100% калорій, які містяться в продукті, адже на кожні 100 ккал на TEF ми можемо витратити максимум 30 ккал.

При цьому необхідно відзначити, що ті самі максимальні 30% ми можемо витрачати на перетравлення саме білкової їжі, яка володіє найсильнішим термічним ефектом. Як ви розумієте, продукти з «негативною калорійністю» до цієї категорії не належать, адже більшість з них не може похвалитися значною кількістю білка в своєму складі.

В середньому термічний ефект продуктів з «негативною калорійністю» становить близько 5-10% (саме такий TEF у вуглеводів). Тобто якщо ми з’їмо яблуко, в якому міститься 50 ккал, на його перетравлення ми витратимо близько 2,5-5 ккал і в кінцевому підсумку отримаємо приріст «чистих» 42,5-45 ккал.

Синефрин в грейпфруті

Втім, хлопці з Examine все-таки допускають імовірність існування биоактивного компонента, здатного збільшити витрату енергії, який вийде за рамки калорійності самого продукту.

Деякі сполуки, які знаходяться в складі певних продуктів, можуть стимулювати метаболізм (синефрин і нарингенин в грейпфруті), проте в будь-якому випадку вони не створюють негативну калорійність продукту.

Висновок про продукти з негативною калорійністю

Перевагою продуктів з категорії «негативна калорійність» є той факт, що в їх складі, як правило, міститься багато води і клітковини. Це може сприяти почуттю насичення і тим самим призводити до зниження споживання їжі в цілому, що, в свою чергу, призведе до схуднення.

В цілому, існування продуктів з негативною калорійністю дуже сумнівно. Їх або не існує взагалі, або додаткові витрати енергії на їх перетравлення настільки малі, що не заслуговують будь-якого уваги. При цьому продукти, які відносять до цієї категорії, мають ефект насичення, через що їх споживання може призводити до втрати ваги за рахунок зниження споживання їжі в цілому. Куди розумніше розглядати ці продукти як низькокалорійні, а не як продукти з негативними калоріями.